Nova tribina: “TO ŠTO IH IGNORIŠEMO NE ZNAČI DA ĆE ČINJENICE NESTATI” je zakazana u četvrtak, 30. JULA 2009. godine u 13:00 časova u Omladinskom centru CK13

in
Početak: 
Thu, 2009-07-30 13:00

Grupa umetnika/ca, umetničkih udruženja, radnika/ca u kulturi i članovi neprofitnog sektora, okupljeni u Radnu grupu “Za kulturne politike - politika kulture” u cilju pokretanja javnog dijaloga u vezi sa neregulisanim statusom u kulturi grada Novog Sada, poziva sve profesionalne umetnice/ke, medije, članove Gradske uprave, nezavisne novinare i sve zainteresovane građane/ke da učestvuju na javnoj tribini pod nazivom:
 
“TO ŠTO IH IGNORIŠEMO NE ZNAČI DA ĆE ČINJENICE NESTATI”
 
30. JULA 2009. godine u 13:00 časova u Omladinskom centru CK13, Vojvode Bojovića 13 u Novom Sadu
 
Na prvi deo tribine su pozvani:
Ivan M. Lalić, direktor Sterijinog pozorja i umetnički direktor festivala Cinema City
Želimir Žilnik, scenarista i režiser
Szabolc Tolnai, filmski režiser
Boris Kovač, muzičar i multimedijalni umetnik
 
Gospodin Ivan M. Lalić je odbio da se pojavi na tribini.
 
Namera prvog dela tribine je da se utvrde netransparentni detalji pomenuti u dosadašnjim medijskim raspravama, koji su proizašli nakon održane javne diskusije „Potemkinov Novi Sad“ , 06. jula 2009. godine.
 
Smatramo da tek utvrđivanjem jasnih činjenica ostvarujemo prostor za dalji konstuktivan dijalog na temu razvoja kulturnih politika. Za kulturni život Novog Sada i Vojvodine, neophodno je javnu debatu zaključiti relevatnim dokazima i dokumentacijom koja potvrđuje ili pobija iznesene tvrdnje. Ako od tog principa odustanemo, otvaramo prostor za mistifikacije, insinuacije i u krajnjoj instanci, nanošenja ozbiljne štete našem kulturnom prostoru.
 
Treba se suočiti sa činjenicom da u periodu od 2000. godine, od godine koja je označavana kao „preokret“ u pogledu politike, kulture, unapređenja sistema vrednovanja, valorizovanja i stimulisanja relevatne umetničke prakse u Novom Sadu i Vojvodini, nije urađeno mnogo toga što je obećavano i najavljivano.
 
U drugom delu tribine pozivamo prisutne na diskusiju o premisama kulturne politike u Novom Sadu i Pokrajini, u okviru koje će se predstaviti nova web platforma http://www.zakultunepolitike.net koja uključuje aktuelne reakcije, diskusije, tekstove i obaveštenja o nadolazećim javnim tribinama o kulturnim politikama, skandalima u vezi sa finansiranjem kulture i sagledavanjem položaja i značaja kulture, kao i sa načinom određivanja prioriteta u sektoru kulture na nivou Novog Sada, Vojvodine i Srbije.
 
Pozivamo vas da prisustvujete i uzmete učešća u dijalogu.
 
Radna grupa
“Za kulturne politike – politika kulture” umetnici/ce, umetnička udruženja, radnici/ce u kulturi i neprofitni sektor http://www.zakultunepolitike.net