Kristian Lukić

Kristian Lukić
Polja delovanja: Nove tehnologije i mediji, društvene nauke, ICT, savremena umetnost
 
Kustos za digitalnu umetnost i kulturu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad od 2006. Ko-osnivač Instituta za fleksibilne kulture i tehnologije – Napon osnovanog 2005. godine. Ko-osnivač Eastwood – Real Time Strategy Group sa kojom izlaže od 2002. Živi i radi u Novom Sadu. Od 2001. do 2006. radio kao urednik programa u Centru za nove medije - kuda.org u Novom Sadu. Gostujući je predavač na Akademiji umetnosti Novi Sad na predmetu Masovne komunikacije i na predmetu Webdesign na Višoj tehničkoj školi u Novom Sadu. U okviru kuda.org vodio je program kuda.lounge, program prezentacija i predavanja tokom koga je ostvareno više od stotinu predavanja i prezentacija domaćih i internacionalnih gostiju. Radio na različitim internacionalnim i domaćim projektima kao što su: World-Information.Org, projekat u saradnji sa Public Netbase t0 – Institutom za nove tehnologije iz Beča 2003; Transevropski forum, projekat u saradnji sa Insitutom za nestabilne medije_V2 iz Roterdama, projekat Media Onthology, deo međunardne izložbe On Difference u Štutgartu 2005, projekat/izložbu Play Cultures 2007. i 2008. u Novom Sadu, Beogradu i Bratislavi.

Uređivao i pisao za časopise medijske umetnosti i kulture kao što su Inter Society for Electronic Arts (ISEA) Newsletter, Sarai Reader (Nju Delhi, Indija), Version (Kluž, Rumunija) kuda.read publikacije, katalog izložbe “¬Umetnost devedestih” (deo novomedijske umetnosti u Srbiji), časopis Republika, Bulevar, Dnevnik, Danas.
 
Predavanja i prezentacije na Parsons – Školi za dizajn, Odeljenju za dizajn i tehnologiju, Njujork, SAD; Piet Zwart Institutu, MA Media Design, Rotterdam, Holandija; Fondaciji za umetnost i kreativnu tehnologiju (Foundation for Art and Creative Technology) Liverpool; Media Centru Lume – Univeriztet umetnosti i dizajna u Helsinkiju; Ars Electronica festival, Linc, Austrija; Werkleitz bijenale u Halle an der Salle, Nemačka.
 
Ko-osnivač Eastwood – Real Time Strategy Group sa kojom izlaže od 2002. Eastwood stvara kompjuterske igre kao sredstvo umetničke prakse. Izložbe i prezentacije Eastwood grupe pored ostalih uključuju Yerba Buena Center for the Arts, San Francisko; Ars Electronica Linz, Austrija; Međunardoni filmski festival Roterdam, Holandija; Foundation for Art and Creative Technology, Liverpul, Velika Britanija; ISEA 2004 Helsinki, Finska; Free Cultures Beč, Austrija; Werkleitz bijenale, Halle an der Salle, Nemačka; Kunsthalle Projectspace 2008, Beč, Austrija, ISEA 2008, Singapur.