Aktuelne reakcije, diskusije, tekstovi i obaveštenja o nadolazećim javnim tribinama o kulturnim politikama, skandalima u vezi sa finansiranjem kulture i sagledavanjem položaja i značaja kulture, kao i sa načinom određivanja prioriteta u sektoru kulture na nivou Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

Saopštenje za javnost nakon održanog javnog razgovora o kulturnoj politici grada „JAVNI NOVAC TRAŽI JAVNU ODGOVORNOST“

U četvrtak, 24. juna 2010, u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine, u organizaciji Nezavisne inicijative „Za kulturne politike – politika kulture“ (ZKP), a pod nazivom „Javni novac traži javnu odgovornost“ održan je Javni razgovor o kulturnoj politici u Novom Sadu. Isti je prvo trebalo da se održi 18. juna 2010. sa gospođom Tijanom Pavlov, načelnicom Gradske uprave za kulturu, gospodinom Andrejom Bursaćem, članom Gradskog veća zaduženom za kulturu i gospodinom Vladimirom Kopiclom, savetnikom Gradonačelnika za oblast kulture, ali je otkazan zbog nesporazuma koji je usledio, jer predstavnici vlasti nisu pristali da sastanku prisustvuju mediji, uz stav da žele otvoren dijalog, ali bez medija (Saopštenje Gradske uprave za kulturu objavljeno na sajtu grada Novog Sada).Poziv na javni razgovor o kulturnoj politici u Novom Sadu - JAVNI NOVAC TRAŽI JAVNU ODGOVORNOST

Početak: 
Thu, 2010-06-24 11:00

Zbog neodržavanja sastanka sa članovima gradske uprave za kulturu uz prisustvo medija zakazanog za 18. jun 2010. godine, Inicijativa “Za kulturne politike” poziva Vas na javni razgovor koji će se održati u četvrtak, 24.06.2010. u 11:00 časova u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad.
 
Aktuelni povod našeg obraćanja javnosti i medijima jesu nedavno objavljeni rezultati konkursa Gradske uprave za kulturu Novog Sada za dodelu sredstava za programe i projekte u kulturi. Ispred ZKP-a, kao uvodničari, će govoriti: Želimir Žilnik, Gordana Nikolić i predstavnici organizacija i agencija koje su oštećene u procesu odlučivanja, a poziv da učestvuju u javnom razgovoru biće upućen i Andreju Bursaću-članu gradskog veća za kulturu, Vladimiru Kopiclu-savetniku gradonačelnika za kulturu i Tijani Pavlov-načelnici za kulturu grada.
 

ZKP: Godinu dana posle

Godinu dana je prošlo od kritike izrečene na zalaganja gospodina Igora Pavličića, Gradonačelnika Novog Sada, da menadžment kulture u Novom Sadu, treba podrediti Exitu, te dalje marginalizivati nezavisnu umetničku scenu. Mnogobrojni pledoajei i argumenti Inicijativa “Za kulturne politike – politika kulture” (ZKP), u prilog vraćanja na metode i kriterijume evropske kulturne politike, nisu rezultirali otvaranjem dijaloga ili pak ograđivanjem od neprimerenih izjava i neprihvatljivih praksi. Hronika naših pokušaja dijaloga može se pratiti i videti na web portalu: www.zakulturnepolitike.net
 Saopštenje za medije: O otkazivanju tribine 18. juna, 2010.

Novi Sad, 18. jun 2010., SAOPŠTENJE ZA MEDIJE
Pokušaj organizacije sastanka između potpisnika incijative ZKP i predstavnika gradske uprave za kulturu, koji je trebalo da se dogodi u petak 18. juna 2010. godine u Gradskoj kući, na zalost se nije desio, zato sto predloženi oblici tog sastanka nisu odgovarali obema stranama.
 
Naime, inicijativi ZKP nije odgovarao sastanak bez predstavnika medija, a takav sastanak je ponudio clan Gradske uprave zadužen za kulturu A. Bursać. Mediji su bili pozvani na ovaj sastanak jer se dogodio nesporazum prilikom ugovaranja ovog sastanka.
 
Iz tih razloga incijativa ZKP se odlučila da uprilici konferenciju za štampu na koju će biti pozvani i predstavnici Gradske uprave, a na kojoj će biti razmotrena aktuelna gradska kluturna politika, a u svetlu minulog godišnjeg konkursa za podršku projektima iz kulture na nivou grada Novog Sada.
 Javni razgovor između inicijative 'ZA KULTURNE POLITIKE - POLITIKA KULTURE', predstavnika Grada zaduženih za kulturu A.BURSAĆA, V. KOPICLA i predstavnika medija

Početak: 
Fri, 2010-06-18 11:00

Saopštenje za medije: Pozivamo Vas na javni razgovor između članova inicijative 'ZA KULTURNE POLITIKE - POLITIKA KULTURE', predstavnika Grada zaduženih za kulturu A. BURSAĆA, V. KOPICLA i predstavnika medija

u petak 18.06.2010. godine u 11:00 časova
u Gradskoj kući (II sprat, sala za konferencije)/

ZKP: NOVO VREME – STARO STANJE, Dopis A. Bursaću za sastanak pred junsku debatu

10. jun 2010., NOVO VREME – STARO STANJE
Mreža “Za kulturne politike – politika kulture” (ZKP) podseća da se ni posle godinu dana od kako je prošlo od formiranja tri osnovna zahteva koji bi pokrenuli pitanje razvoja kulture u Novom Sadu, stvar nije pomerila sa mesta.
 

• Ne samo da se nije završilo uobličavanje strategija kulturne politike u gradu Novom Sadu, već do sada od strane Gradske uprave nije organizovan ni održan niti jedan sastanak koji bi otvorio pitanje formulisanje strategije i plana (kratkoračnog i dugoročnog) kulturne politike u Gradu.
 
• Drugi zahtev, koji je ZKP uputio, a koji se tiče transparentnosti i javnosti u poslovanju i raspodeli budžetskih sredstava je samo delimično usvojen i sproveden.
 U produkciji Gradske uprave za kulturu OBNOVLJENA "PALANAČKA OPERETA" povodom rezultata Konkursa za podršku projektima u kulturi

Pod dirigentskom palicom Andreja Bursaća, raštimovani orkestar izmanipulisanih članova Komisije, među kojima je bilo i nekoliko vrhunskih majstora svoga zanata, izveo je, u našoj sredini, već tradicionalnu i veoma popularnu Palanačku operetu. Partiture koje je ovaj vrsni dirigent podelio članovima orkestra i precizna uputstva koja im je davao svojom dirigentskom palicom, nisu ostavljale nimalo prostora za nepoželjena samovoljna tumačenja i ispoljavnja od strane članova orkestra. To je doprinelo da Palanačka opereta bude izvedena u svom punom sjaju, što je izazvalo nepodeljeno oduševljenje mnogobrojne publike, kojoj je ovo izvođenje i bilo namenjeno.MART 2010: ŠTA IMA NOVO u NOVOM SADU?

Umetnička i kulturna udruženja, umetnici, radnici u kulturi, nezavisni istraživači i predstavnici trećeg sektora Novog Sada okupili su se juna 2009. godine oko zajedničke platforme Za kulturne politike - politika kulture (ZKP) nezadovoljni nemarom i nezainteresovanošću gradske uprave za njihov rad. Neposredan povod za konsolidovanje nezavisne kulturne i umetničke scene bila je neumesna izjava gradonačelnika koja je poravnila i obezvredila njihovu delatnost, smatrajući je nebitnom za formiranje kulturnog identiteta grada.

Prošlo je deset meseci od prvog obraćanja javnosti. Ušli smo u 2010. godinu, a ne vidi se da su učinjeni bilo kakvi koraci  u pravcu eliminisanja nedostataka na koje smo ukazivali. Položaj nezavisnih kulturnih institucija i samostalnih umetnika u Novom Sadu je sve neizvesniji, kao sto je i neravnopravnost, štaviše privilegovanost nekih subjekata na kulturnoj sceni sve vidljivija.Radio 021: SULUV traži prostor za Gradsku galeriju

Početak: 
Thu, 2010-03-04 19:00

Novi Sad je jedini grad u Vojvodini i Srbiji koji nema svoju Gradsku galeriju, zbog čega će u Art klinici u četvrtak biti nastavljeno potpisivanje peticije za rešavanje ovog problema.

Kako se navodi u pismu koje je Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine uputio gradskim vlastima, jedna od potencijalnih lokacija buduće galerije mogla bi da bude u Grčkoškolskoj ulici 1. Međutim, grad bi u cilju preuzimanja ovih prostorija morao da pregovara sa preduzećem "Šipad". Kako za Radio 021 kaže Silvija Dražić iz "Art klinike", nedostatak gradske galerije je ozbiljan problem na kulturnoj sceni Novog Sada.

"Novi Sad je jedini vojvođanski grad koji nema svoju galeriju. Galerija je mesto koje je jako važno za profesionalno i socijalno pozicioniranje samih umetnika, kao i jedne vizuelno likovne scene u gradu", rekla je ona.

"OČISTIMO SRBIJU – ZAGADIMO VENAC I FRUŠKU GORU" - ZKP inicijativa podržava reakciju Zelene mreže Vojvodine

Ministarstvo  za životnu sredinu i prostorno planiranje Republike Srbije, uz sadejstvo pokrajinskog Sekretarijata ѕa sport i omladinu, beočinske fabrike „Lafarž“, udruženja „Vojvođanska zelena inicijativa“,volontera Zelene patrole, Studentske asocijacije Fakulteta tehničkih nauka i posebno NP „Fruška gora“, uspelo je da naruži najlepši proplanak na Fruškoj gori, Venac, mesto gde se ukrštaju svi putevi koji vode preko ove planine. Naruženost proplanka nanesena je postavljanjem „spomenika“, koji je nenamerno nazvan adekvatnim imenom: „Spomenik ljudskom nemaru“. Tragajući za istorijatom postavljanja ovog spomenika došlo se do podataka da su svi akteri imali na umu veliku akciju Ministarstva za prostorno planiranje i životnu sredinu „Očistimo Srbiju“ i pao je predlog da upravo ovaj „spomenik“ bude „Grand Finale“ dotične akcije resornog ministarstva.Syndicate content