Radio 021: SULUV traži prostor za Gradsku galeriju

Početak: 
Thu, 2010-03-04 19:00

Novi Sad je jedini grad u Vojvodini i Srbiji koji nema svoju Gradsku galeriju, zbog čega će u Art klinici u četvrtak biti nastavljeno potpisivanje peticije za rešavanje ovog problema.

Kako se navodi u pismu koje je Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine uputio gradskim vlastima, jedna od potencijalnih lokacija buduće galerije mogla bi da bude u Grčkoškolskoj ulici 1. Međutim, grad bi u cilju preuzimanja ovih prostorija morao da pregovara sa preduzećem "Šipad". Kako za Radio 021 kaže Silvija Dražić iz "Art klinike", nedostatak gradske galerije je ozbiljan problem na kulturnoj sceni Novog Sada.

"Novi Sad je jedini vojvođanski grad koji nema svoju galeriju. Galerija je mesto koje je jako važno za profesionalno i socijalno pozicioniranje samih umetnika, kao i jedne vizuelno likovne scene u gradu", rekla je ona.

U Art klinici će ujedno biti održana promocija knjige "Dvogodac" u kojoj su skupljeni rezultati rada ove ustanove tokom 2007. i 2008. godine. Takođe, Slobodan Stošić će izložiti fotografije koje su nastale dok je tražena pogodna lokacija za buduću gradsku galeriju. Promocija će se održati danas u 19 časova.