"OČISTIMO SRBIJU – ZAGADIMO VENAC I FRUŠKU GORU" - ZKP inicijativa podržava reakciju Zelene mreže Vojvodine

Ministarstvo  za životnu sredinu i prostorno planiranje Republike Srbije, uz sadejstvo pokrajinskog Sekretarijata ѕa sport i omladinu, beočinske fabrike „Lafarž“, udruženja „Vojvođanska zelena inicijativa“,volontera Zelene patrole, Studentske asocijacije Fakulteta tehničkih nauka i posebno NP „Fruška gora“, uspelo je da naruži najlepši proplanak na Fruškoj gori, Venac, mesto gde se ukrštaju svi putevi koji vode preko ove planine. Naruženost proplanka nanesena je postavljanjem „spomenika“, koji je nenamerno nazvan adekvatnim imenom: „Spomenik ljudskom nemaru“. Tragajući za istorijatom postavljanja ovog spomenika došlo se do podataka da su svi akteri imali na umu veliku akciju Ministarstva za prostorno planiranje i životnu sredinu „Očistimo Srbiju“ i pao je predlog da upravo ovaj „spomenik“ bude „Grand Finale“ dotične akcije resornog ministarstva.

E sad, ko je sve odgovoran što je nesrećno rešenje dobilo najvišu ocenu, javnosti nepoznate komisije (nema podataka u dostupnim izvorima) i ko je i čijim novcima oduševljeno finansirao ovo – blago je reći loše, nazovi umetničko rešenje, veliko je pitanje. Javnost u Novom Sadu okupljena oko ZAKULTURNEPOLITIKE baš bi volela da ima veći uvid u ono što se desilo na Fruškoj gori jer to što se dogodilo jedan je u nizu kulturnih skandala koji su postali deo novosadske stvarnosti. Ono što je dodatno pikantno u svemu je da se otkrivanje ovog nazovi spomenika planira baš u vreme otvaranja EXITA. Slučajnost, ili nije? Na taj način, svi akteri su ubili dve muve, čak i više muva odjednom – pokazano je kako se brine o životnoj sredini u zemlji Srbiji (na „kulturan“ način) i ujedno će to biti medijski povezano sa najevropskijim i najkuturnijim događajem na ovim prostorima. Usput su sakupili đubre. Greška je što ga nisu odneli tamo gde je đubretu mesto – na gradskom smetlištu.

Da li je razmišljano o tome da u ovoj zemlji ipak ima zakona koji mogu da sankcionišu ovakav skandal? Verovatno nije. Ukoliko neće, da uz pomoć nekih od postojećih zakona (pomenuti ih treba pred sudom) da jednostavno uklone skalameriju, pre nego što „Gradsko zelenilo“ posadi cveće ispod ovog nazovi peščanika, vrlo je verovatno da će morati ponovo da se poteže peticija za spas Fruške gore i da se čuje glas javnosti.

Možda je to i bila namera resornog ministarstva – jačanje demokratskih procesa u Srbiji. Eto mnogo su učinili!

Zelena mreža Vojvodine

 


Comments

Peticija neophodna

S obzirom da sam u posedu Restorana "Arena" smatram se odgovornim za održavanje pomenutog proplanka. Naime 2001 sam kupio objekat koji sam legalno prenamenio u ugostiteljski. Ne moram ni napomenuti da me JP NP "Fruška Gora" opstruiše u naporima implementacije eko turizma na pomenutoj lokaciji od samog početka poslovanja. Borio sam se s njima na svoj način i verujući da JP NP zaista ima ingerenciju na toj katastarskoj jedinici prihvatao zakonske sankcije od nadležnog suda u NS. Ono što je bitno je činjenica da na pomenutoj parceli JP NP ima samo neosnovan upis kao korisnik i to od 1991 kada je izvesni Mile Kovačević ispred JP NP "Fruška Gora" upisao parcelu u katastru(predstavnici firme od koje sam kupio objekat se nisu pojavili,op.a.) na korisnika JP NP. Najvažnije je to da po Opisu NP "Fruška Gora" u važećem Zakonu o Nacionalnim Parkovima pomenuta parcela nije spomenuta, te kao takva nije pod ingerencijom NP "Fruška Gora".
NP"Fruška Gora" je inače nastao posle II svetskog rata oduzimanjem poseda manastira fruške gore. U toku je postupak restitucije gde sam ukazao Vladici Sremskom Vasiliju na postojanje kompletne dokumentacije koju će iskoristiti u procesu restitucije. Restitucija je važna jer će se tada revizijom utvrditi devastacija Fruške Gore izazvana nelegalnom sečom, koja eskalira od devedesetih i drži taj trend do prošle godine, kada su se nadzornici(čitaj šumarski tehničari) prebacili na ilegalne organizacije izlova krupne divljači. Naravno u pitanju su inostrani lovci-turisti. Nakon revizije bi ministarstvo pravde u saradnji sa poreskom upravom trebalo da utvrdi stepen individualnih bogaćenja zaposlenih u upravi JP NP, kao i nekih nadzornika JP NP, te im oduzeti imovinu.
Pošto su odgovorna lica za postavljanje "Spomenika" isključivo Ministar Zaštite životne sredine i Pokrajinski Sekretar Za Omladinu i Sport koji su i dali sredstva NVO Zelena Patrola odnosno Andoru Luhoviču(Svi Subotičani, op.a.), te stranački uticali na Gen. Direktora JP NP Fruška Gora Radovanu Ninkoviću da da saglasnost nelegalno, odnosno bez upravnog odbora JP NP"Fruška Gora" i to sve na parceli koja je pod sporom. Dozvolite da pomenem da imena gore spomenutih jesu OLIVER DULIĆ, te MODEST DULIĆ, i pravo je pitanje gde je završilo tih 17000 Eura koliko su Zelena Inicijativa i NVO Zelena Patrola dobile od resornih ministarstava.
Bolje da spasu svoj Palić nego što dižu pritisak nama Sremcima.
Centar Za Duhovnu Nadgradnju Vas poziva da svojim potpisima doprinesete što bržem izmeštanju spomenika, kao i ostavke braće ministara, pomenutog direktora JP NP "Fruška Gora", kao i Direktora Zavoda Za Zaštitu Prirode RS iz Radnicke 20, NS.
Nakon prikupljenih peticija plan je da se ode do ministra policije kako bi pocinioci i krivicno bili gonjeni.
Inace pozivam sve kulturne radnike da me posete radi zajednickog kulturnog delovanja na Nasoj Fruskoj Gori.

Puno pozdrava normalnim gradjanima Vojvodine, Srema i Srbije.

Dejan Ivanic