Akcije

MART 2010: ŠTA IMA NOVO u NOVOM SADU?

Umetnička i kulturna udruženja, umetnici, radnici u kulturi, nezavisni istraživači i predstavnici trećeg sektora Novog Sada okupili su se juna 2009. godine oko zajedničke platforme Za kulturne politike - politika kulture (ZKP) nezadovoljni nemarom i nezainteresovanošću gradske uprave za njihov rad. Neposredan povod za konsolidovanje nezavisne kulturne i umetničke scene bila je neumesna izjava gradonačelnika koja je poravnila i obezvredila njihovu delatnost, smatrajući je nebitnom za formiranje kulturnog identiteta grada.

Prošlo je deset meseci od prvog obraćanja javnosti. Ušli smo u 2010. godinu, a ne vidi se da su učinjeni bilo kakvi koraci  u pravcu eliminisanja nedostataka na koje smo ukazivali. Položaj nezavisnih kulturnih institucija i samostalnih umetnika u Novom Sadu je sve neizvesniji, kao sto je i neravnopravnost, štaviše privilegovanost nekih subjekata na kulturnoj sceni sve vidljivija.Radio 021: SULUV traži prostor za Gradsku galeriju

Početak: 
Thu, 2010-03-04 19:00

Novi Sad je jedini grad u Vojvodini i Srbiji koji nema svoju Gradsku galeriju, zbog čega će u Art klinici u četvrtak biti nastavljeno potpisivanje peticije za rešavanje ovog problema.

Kako se navodi u pismu koje je Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine uputio gradskim vlastima, jedna od potencijalnih lokacija buduće galerije mogla bi da bude u Grčkoškolskoj ulici 1. Međutim, grad bi u cilju preuzimanja ovih prostorija morao da pregovara sa preduzećem "Šipad". Kako za Radio 021 kaže Silvija Dražić iz "Art klinike", nedostatak gradske galerije je ozbiljan problem na kulturnoj sceni Novog Sada.

"Novi Sad je jedini vojvođanski grad koji nema svoju galeriju. Galerija je mesto koje je jako važno za profesionalno i socijalno pozicioniranje samih umetnika, kao i jedne vizuelno likovne scene u gradu", rekla je ona.

Novogodišnja akcija inicijative "Za kulturne politike - politika kulture" - reprint "Otvorenog pisma jugoslovenskoj javnosti"

"Otvoreno pismo jugoslovenskoj javnosti"
Grupa Februar, Novi Sad, 12.02.1971.
Hommage Vujica Rešin Tucić (1941-2009)
 29. septembra poslat dopis grupe "Za kulturne politike" Gradskoj upravi za kulturu, nakon sastanka održanog 24. septembra

Grad Novi Sad
Član Gradskog veća zadužen za kulturu
n/r Andrej Bursać

Trg Slobode 1
Novi Sad

    Umetnička i kulturna udruženja, umetnici, radnici u kulturi, nezavisni istrazivači i predstavnici trećeg sektora Novog Sada okupili su se oko zajedničke platforme Za kulturne politike - politika kulture nezadovoljni nemarom i nezainteresovanošću gradske uprave za njihov rad. Neposredan povod za konsolidovanje nezavisne kulturne i umetničke scene bila je neumesna izjava gradonačelnika koja je poravnila i obezvredila njihovu delatnost, smatrajući je nebitnom za formiranje kulturnog identiteta grada.
   Inicijativa „Za kulturne politike – politika kulture“ uputila zvaničan dopis Andreju Bursaću, članu Gradskog veća za kulturu

 
Nakon 15 dana bez odgovora, inicijativa „Za kulturne politike – politika kulture“ je u utorak 15. septembra, uputila zvaničan dopis Andreju Bursaću, članu Gradskog veća zaduženom za kulturu, jer došlo do konkretnih koraka nakon što je Inicijativa prihvatila poziv Bursaća za saradnju koja bi otvorila produktivan dijalog o kulturnoj praksi i politici u Novom Sadu.
 
Gospodin Bursać je obavešten da do petka 18. septembra 2009. Inicijativa očekuje njegov odgovor na dopis od 01. septembra 2009.
 
Dopis je takođe poslat gradonačelniku Igoru Pavličiću i Tijani Pavlov, načelnici za kulturu grada Novog Sada.
 
Sva tri dopisa se nalaze u prilogu ovom obaveštenju, na dnu stranice.
 1. septembra inicijativa "Za kulturne politike" poslala pisma političkim akterima o otvaranju dijaloga o kulturnim politikama

Pismo je upućeno: Andreju Bursaću - članu gradskog odbora za kulturu, Igoru Pavličiću - gradonačelniku Novog Sada, Tijani Pavlov - načelnici za kulturu grada Novog Sada, Milošu Pavkovu - predsedniku Saveta za kulturu Grada Novog Sada, Sekretaru skupštine grada, Bojanu Pajtiću - predsedniku Izvršnog veća AP Vojvodine, Miloradu Đuriću - pokrajinskom sekretaru za kulturu, Dušku Jakovljevu - potpredsedniku Izvršnog veća AP Vojvodine, Radmili Šišarici - sekretarki Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu, omladinu i sport AP Vojvodine, Nebojši Bradiću - ministru kulture Republike Srbije, Dimitriju Tadiću - savetniku u Ministarstvu kulture RS, Ani Vučetić - pomoćnici ministra kulture RS za savremeno stvaralaštvo, kulturnu industriju i kulturne odnose, Mileni Burić - samostalnoj savetnici za Pozorišno i plesno stvaralaštvo, Milici Kuzmanović Janković - načelnici odeljenja za savremeno stvaralaštvo i kulturnu industriju (kinematografija), kao i većini političkih stranaka u Srbiji.
 Syndicate content